Hakujen tekeminen ja hakutulokset

Kuvakokoelmat.fi -palvelulla voi tehdä monipuolisia hakuja halutun kuvan löytämiseksi. Yksinkertaisin tapa on pikahaun käyttäminen. Yksityiskohtaisempia hakuja on mahdollista tehdä tarkennetun haun avulla.

Pikahaku

Pikahaku on helpoin ja nopein keino tutustua palvelussa julkaistuun aineistoon. Pikahaku kohdistuu kuvien keskeisiin aihekenttiin. Hakukenttään kirjoitetaan haluttu hakuehto, esimerkiksi aihe, henkilön nimi, aiheen aika tms. ja painetaan Hae-painiketta.

Yksinkertaisin pikahaku tapahtuu kirjoittamalla haluttu aihe hakukenttään, esimerkiksi: Viipuri tai Kyösti Kallio. Pikahaun voi katkaista *-katkaisumerkillä esimerkiksi Suome* jolloin palvelu hakee kaikki kuvailutiedot, jotka alkavat tähteä edeltävillä kirjaimilla. Pikahaun voi kohdistaa lainausmerkeillä "Eero Järnefelt" jolloin haku poimii lainausmerkkien sisällä olevan tiedon samassa muodossa kuin hakua tehdessä kirjoitetaan.

Pikahaku kohdistuu seuraaviin kuvailutietoihin: Aihe/nimi, Kuvanumero, Tekijä(t), Asiasanat, Aiheen paikat, Aiheen aika, Valmistusaika, Kuvaus, Description (JOKA), Valmistuksen konteksti, Vapaat hakusanat (JOKA), Keywords (JOKA), Luokitukset, Merkinnän sisältö ja Headline (JOKA).

Tarkennettu haku

Tarkennetulla haulla voi tehdä rajattuja hakuja. Haussa on mahdollista käyttää enintään kolmea hakuehtoa. Hakurajaus valitaan pudotusvalikosta ja kirjataan haluttu hakuehto oikeanpuoleiseen kenttään. Kun halutaan käyttää kahta tai kolmea hakurajausta, lisätään uusi hakuehto painamalla plus-merkkiä valikoiden oikealla puolella. Hakurajauksen voi poistaa painamalla miinus-merkkiä valikoiden oikealla puolella. Hakuehtoja voi yhdistellä valitsemalla ja/tai/ei -käskyn pudotusvalikosta.

Hakutulosten selailu

Haun tulokset esitetään ns. tarkkana selauksena, jossa kustakin kuvasta näkyy pieni näyttökuva sekä aihe, aiheen paikka, aiheen aika ja kuvan tekijä. Halutessa voi valikoida hakutuloksen kuvaselauksen, joka näyttää hakutuloksen vain näyttökuvina. Klikkaamalla hakutuloksesta halutun kuvan aihetta avautuu esille kuvan tarkemmat kuvakohtaiset kuvailutiedot. Kuvaselauksesta pääsee kuvakohtaisiin tietoihin klikkaamalla kuvaa.

Tarkasta selauksessa voi hakutulosten järjestystä vaihtaa aiheen, paikan, ajan tai tekijän mukaiseksi klikkaamalla nuoli-painikkeita hakutulosotsikoissa.

Kahden eri selaustavan välillä voi liikkua vapaasti. Kun tarkan selauksen tai kuvaselauksen avulla löytyy kiinnostava kuva, voi sen tarkempia tietoja katsoa klikkaamalla kuvaa ja siirtymällä tarkastelemaan yksittäisen kuvan kuvailutietoja.

Hakujen katkaiseminen ja kohdistaminen

Hakutermejä voi katkaista käyttämällä *-merkkiä. *laiva* hakee kaikki laiva-kirjainyhdistelmät, myös sanojen sisältä. Esimerkiksi "Rytiperän laivaranta Kemijärvellä".

Haun voi kohdistaa lainausmerkeillä, haku "Eero Järnefelt" tekee haun, jossa poimitaan lainausmerkkien sisällä oleva tieto täsmälleen samassa muodossa kuin lainausmerkkien väliin on kirjoitettu, esimerkiksi "taiteilija, professori Eero Järnefelt Kolilla".