Yleistä palvelusta

Kuvakokoelmat.fi -palvelu on tarkoitettu kaikille kuvallisesta kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Helppo ja monipuolinen hakujärjestelmä palvelee sekä tutkijoita, kuvatoimittajia ja muita ammattilaisia kuin myös ensi kertaa kokoelmiin tutustuvia. Palvelun avulla voi tilata digitaalisia kuvia omaan käyttöön tai julkaistavaksi.

Joka.kuvakokoelmat.fi-palvelusta voi hakea ja tilata keskitetysti Journalistisen kuva-arkiston aineistoja: 1900-luvun lehtikuvastoa ja lehtikuvaajien tuotantoa. Kokoelmasta löytyy kotimaisen ja kansainvälisen politiikan tapahtumia ja vaikuttajia, viihteen ja urheilun ilmiöitä ja henkilöitä sekä kuvia arjen historiasta, eletyn ja asutun ympäristön muutoksista teollistuvassa ja kaupungistuvassa yhteiskunnassa.  

Museoviraston Kuvakokoelmat tallentaa, hoitaa ja tutkii kulttuurihistoriallista, kansatieteellistä ja rakennushistoriallista sekä journalistista kuva-aineistoa. Kuvakokoelmissa on noin kymmenen miljoonaa eri menetelmin tehtyä, vanhaa ja uutta kuvaa. Kotimaisten kuvien lisäksi kokoelmissa on suomalais-ugrilaisten ja muiden kansojen kulttuuria esitteleviä valokuvia, piirroksia, akvarelleja, mittapiirroksia, gravyyreja, postikortteja, karttoja, siluetteja, elokuvia, kaitafilmejä jne.

Suomen merimuseon kuvakokoelmista on palvelussa noin 3 000 kuvaa. Merimuseon kuvakokoelmien kuva-aiheita ovat muun muassa purjelaivat ja konealukset, työ ja vapaa-aika laivoilla, miehistöjen ryhmäkuvat, Merenkulkulaitoksen toiminta luotseineen ja majakoineen sekä satamat ja lastaus. Kuvakokoelmat.fi-palvelussa on julkaistu kuvia myös suomalaisen laivayhtiö FÅA:n (Suomen Höyrylaiva-Osakeyhtiö) kokoelmasta, kuten kuvia yhtiön höyrylaivoista sekä alusten sisustuskuvia.  Merimuseon kiinnostavina yksittäisinä kokoelmina mainittakoon myös merikapteeni Sten Lillen kokoamat purjelaivakuvat sekä Pelastusyhtiö Neptunin meripelastuskuvat.

Kuvakokoelmat.fi -palvelun avulla voi tällä hetkellä selailla yli 120 000 valikoitua kuvaa. Tällä hetkellä selailtavien kuvien joukossa on Suomen historian keskeisiä henkilöitä, kotimaisia paikkakuntia, lähihistorian tärkeitä tapahtumia ja keskeisiä kansankulttuurin ilmiöitä koskevaa aineistoa sekä merenkulun historiaan keskisesti liittyviä vanhojen valtameripurjelaivojen kuvia että uudempaa merenkulkua edustavia lasti- ja matkustaja-alusten kuvia. Verkkopalveluun on lisätty myös suomalaisia höyryjäänmurtajien kuvia ja kuvia luotsaustoiminnasta. 

Verkossa selattavan aineiston määrä kasvaa koko ajan kokoelmien sähköisen luetteloinnin ja digitoinnin edistyessä. Samalla kun aineiston saatavuutta näin helpotetaan, voidaan ainutkertaisen, herkän alkuperäisaineiston turhaa käsittelyä vähentää.

Julkaisuoikeudella varustetun kuvan ostaminen käy helposti kuvakokoelmat.fi -palvelun avulla. Kuvien maksaminen tapahtuu pankkitunnusten tai luottokortin avulla, turvallisesti VETUMA-järjestelmän avulla. Maksun yhteydessä asiakas saa kuitin ja sopimuksen kuvien käytöstä. Kaikkien palvelun kuvien julkaiseminen ilman Museoviraston myöntämää lupaa on kielletty.

Kuvakokoelmien hallussa olevat aineistot ovat erillisestä pyynnöstä nähtävissä ja tutkittavissa asiakaspalvelutiloissamme. Kuva-aineistoista voi tilata maksullisia kopioita kuvailutietoineen ja käyttöoikeuksineen sekä digitaalisina tallenteina että vedoksina. Paperipohjaiset vedokset on tilattava suoraan Museoviraston kuvakokoelmien asiakaspalvelun kautta. Paperivedoksia ei voi tilata suoraan verkkopalvelun kautta. Kuvakokoelmat.fi -palvelua kehitetään ja käytetään perinteisen asiakaspalvelun rinnalla.

Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Finnish Net Solutions Oy.