Tarkennettujen hakujen hakuehdot

Aihe

Haku kohdistuu kuvan aihe-kenttään eli kuvan otsikkoon.

Aiheen aika

Haku kohdistuu aiheen aikaan. Esimerkiksi päivämäärään, vuoteen tai vuosikymmeneen, johon ajankohtaan kuvan tapahtumat ajoittuvat. Valokuvan osalta aiheen aika on usein sama kuin kuvan valmistusaika, mutta esim. piirustuksessa aihe voi olla eri ajalta kuin itse piirustus.

Aiheen paikka

Aiheen paikka kertoo, missä kuva on otettu ja/tai mitä paikkaa teos kuvaa. Käytetään aiheen aikaa vastaavaa paikkatietoa ja/tai vakiintunutta paikannimeä. Hakemalla kuvia esim. tietyn kaupungin nimellä ei saada ainoastaan kuvia, jotka olisivat näkymiä halutusta kaupungista, vaan hakutulokseen kuuluvat myös mm. samassa kaupungissa toimineet valokuvaamot. Haettaessa ensisijaisesti tiettyä paikkakuntaa esittäviä kuvia on suositeltavaa käyttää myös aihe-hakua.

Aiheen tarkenne

Antaa lisätietoa aiheen tarkenne, kuvaus ja Aiheen lisätieto -kentistä.

Alakokoelma/Erityiskokoelma

Kertoo mihin alakokoelmaan ja/tai erityiskokoelmaan kuva kuuluu. Valitsemalla hakurajaukseksi Alakokoelma/Erityiskokoelma avautuvat kaikki palvelun kuvien alakokoelmat/erityiskokoelmat pudotusvalikkona oikeanpuoleisessa sarakkeessa. Yksittäisen kuvan tiedoissa Alakokoelma/Erityiskokoelma on suora linkki kyseiseen kokoelmaan kuuluviin kuviin.

Asiasana

Hakee kuvaa asiasanan perusteella. Kaikki palvelun kuvat ovat asiasanoitettuja, jolla mahdollistetaan kuvien hakeminen niiden aiheiden tai kuvien yksityiskohtien perusteella. Museovirasto käyttää kuvien luetteloinnissa Museoalan asiasanastoa ja Yleistä suomalaista asiasanastoa. Kuvan asiasanaa klikkaamalla voi tehdä haun, joka hakee kaikki samalla asiasanalla varustetut kuvat.

Kansa/heimo

Hakee kuvaa kuvaan liitetyn kansa/heimo tiedon mukaan, esimerkiksi saamelaiset.

Kokoelma

Kertoo mihin kokoelmaan kuva kuuluu. Valitsemalla hakurajaukseksi. Kokoelma. avautuvat kaikki palvelun kuvien kokoelmat pudotusvalikkona oikeanpuoleisessa sarakkeessa.

Kuvan henkilöt (Sukunimi Etunimi)

Haku kohdistuu kuvassa esiintyvään henkilöön. Käytetään toimijan virallista nimeä ja/tai tunnettuinta nimeä, esim. taiteilijanimeä.

Kuvatyyppi

Kuvaa voi hakea kuvatyypin mukaan. Kuvakokoelmat.fi -palvelussa on mahdollista selailla useilla eri tekniikoilla valmistettuja kuvia. Valitsemalla hakurajaukseksi .Kuvatyyppi. avautuvat kaikkien palvelun kuvien kuvatyypit pudotusvalikkona hakukentän oikeanpuoleisessa sarakkeessa.

Luokitukset

Kuvaa voi hakea sen luokituksen mukaan. Kuvia on luokiteltu mm. IPTC (International Press Telecommunications Council) -aihesanaston, Kulttuuriaineistonluokituksen (Outline of cultural materials) ja kulutustavaranimikkeistön mukaan.

Merkinnät

Haku kohdistuu kuvassa oleviin alkuperäisiin merkintöihin, esimerkiksi grafiikan lehdessä oleviin painettuihin kuvateksteihin ja tekijätietoihin.

Numero

Hakee kuvan sen kokoelmatunnuksen ja kuvanumeron (signum) perusteella.

Näyttelyt/julkaisut

Kuvia voi hakea myös niiden yhteyteen kirjattujen näyttely- ja julkaisutietojen perusteella. Kuviin on kirjattu vain hyvin rajallisesti näyttelyt- ja julkaisutietoja. Tietoja ei aktiivisesti päivitetä.

Tekijä (sukunimi etunimi)

Tavallisesti valokuvaaja tai esimerkiksi taiteilija, joka on tehnyt kuvan. Käytetään tekijän virallista nimeä ja/tai tunnettuinta nimeä, esim. taiteilijanimeä. Kuvalla voi olla useampi kuin yksi tekijä, esimerkiksi grafiikan lehtien kohdalla tekijöiksi merkitään sekä kaivertaja että alkuperäisen kuvan tekijä. Parhaan hakutuloksen saa kirjoittamalla sukunimen ennen etunimeä.

Tekniikka

Hakee kuvaa sen valmistustekniikan mukaan. Esimerkiksi grafiikan lehtiä (kuvatyyppi) on luetteloitu tarkemmin valmistustekniikan mukaan, hakutermejä ovat mm. litografia ja kuparikaiverrus. Valitsemalla hakurajaukseksi .Tekniikka. avautuvat kaikki palvelun kuvien tekniikat pudotusvalikkona oikeanpuoleisessa sarakkeessa.

Valmistusaika

Kertoo ajan, jolloin kuva on valmistettu. Valokuvien kohdalla valmistusaika on usein sama kuin aiheen aika.

Valmistuspaikka

Kertoo missä esimerkiksi grafiikan lehti on valmistettu. Luetteloinnissa on käytetty valmistusaikaa vastaavaa paikkatietoa. Valokuvien luetteloinnin yhteydessä on käytetty logiikkaa, jossa valmistuspaikka on sama kuin aiheen paikka.

Väri

Kuvaa voi hakea sen värillisyyden mukaan: mustavalkoinen tai värillinen.